Onderzoekers lanceren online database over de grootste massamoord uit de Iraanse geschiedenis

Onderzoekers lanceren online database over de grootste massamoord uit de Iraanse geschiedenis
Farshad Zahra Miraftab (26), stedenbouwkundige en studentenactivist, werd in december 1981 geëxecuteerd.

In 1981 executeerde de Iraanse regering duizenden tegenstanders van het regime. Het is de grootste uitbarsting van staatsgeweld uit de recente geschiedenis van Iran. Toch is er maar weinig betrouwbare informatie beschikbaar over de aard en omvang van deze massaexecuties. UvA-onderzoeker Shahin Nasiri en zijn internationale collega’s brengen hier verandering in: ze gingen op zoek naar de identiteit van de slachtoffers en legden hun bevindingen vast in een vandaag gelanceerde online database.

Begin jaren tachtig, kort na de Iraanse Revolutie, moesten de tegenstanders van het regime het ontgelden. Duizenden activisten, academici, studenten en andere dissidenten werden gemarteld en gedood. Vooral in 1981 executeerde het regime in korte tijd veel dissidenten. ‘Bijna iedereen in Iran kent wel iemand die getroffen is door de massamoorden van de jaren tachtig,’ vertelt politiek filosoof Shahin Nasiri. ‘Maar de Iraanse regering probeert de omvang van de moorden te verdoezelen, onder meer door documenten en data te vernietigen en massagraven te verwoesten.’

Lees meer